Kişinin malına haksız bir şekilde müdahale edilmesi durumunun engellenmesine el atmanın önlenmesi ya da müdahale'nin men'i adı verilmektedir. Mülkiyet hakkı kapsamında, Türk Medeni Kanunu'nda mal sahibine mülkiyetinde bulundurduğu taşınmazlara karşı ortaya çıkan haksız iddialara karşı bazı yetkiler verilmiştir. TMK'nin 683. maddesi gereği mal sahibi malını haksız olarak elinde bulunduran kişilere karşı "el atmanın önlenmesi" yani "müdahalenin men'i" davası açabilmektedir. İlgili TMK hükmü şu şekildedir:
"Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.
Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir."
El Atmanın Önlenmesi Davasının Açılması
Malikin mülkiyet hakkına yöneltilen her türlü haksız saldırıyı bertaraf etmek ve bu saldırıyı sonlandırmak için açılan davaların farklı şekilleri bulunmaktadır. El atmanın önlenmesi davası, karşı tarafın müdahalesi devam ederken ya da sonlanmışken açılabilmektedir. Müdahale devam ederken açılan davalar müdahalenin sonlandırılması amacıyla açılırken, müdahale sonlandıktan sonra açılan davalarda mal sahibi tazminat talebinde bulunabilmektedir. Yine müdahalenin tekrar etmesi söz konusu olduğunda ise mal sahibi saldırının önlenmesi davası açabilir. Bu davalarda herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.
El atmanın önlenmesi davasında dava açma hakkı malike aittir. Bu davada ispat yükümlülüğü davacı taraftadır. Mal sahibi bu davada hem mülkiyet hakkını hem de uğradığı saldırıyı ispat yükümlülüğü altındadır. Dava süreci boyunca bilirkişi raporları, keşif, tanık, tapu kaydı gibi deliller büyük önem arz etmektedir. Davalı taraf, davacının bu iddiaları karşısında taşınmazın kiralandığına dair belgeler, kira ödeme dekontları gibi deliller sunabilir. Tüm delillerin değerlendirilmesi ile nihayetinde hüküm kurulacaktır.