Yatırım Yolu ile Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır
Yatırım yolu ile Türk vatandaşlığı kazanma konusunu iki ayrı başlıkta ele alabiliriz. Bunlar sabit sermaye yatırımı ile Türk vatandaşlığı kazanma ve taşınmaz mal satın alımı yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmadır.
- A-SABİT SERMAYE YATIRIMI İLE TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANMA
Yatırım yoluyla Türk Vatandaşlığını kazanma hakkındaki yasal düzenlemeler son olarak 19 Eylül 2018 tarihinde değiştirilmiş ve bu konudaki gereklilikler düşürülmüştür.
- 1- En az 500.000 ABD Doları tutarında sabit sermaye yatırımı getiren yabancılar,
- 2- Satın alma tarihinden itibaren üç yıl içinde satmamak şartıyla, en az 250.000 ABD Doları değerinde taşınmaz mal satın almış olanlar,
- 3- Türk bankalarına, üç yıl süreyle çekilmemesi şartıyla asgari 500.000 ABD doları yatıranlar,
- 4- En az 50 kişilik işçi kapasitesi olan işletmeye sahip olan yabancılar
Türk vatandaşlığı kazanmaya hak kazanacaktır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 500.000 ABD Doları tutarında sabit sermaye yatırımı yaptığı belirlenen yabancılara, Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığı verilebilmektedir. İlgili yasal düzenlemeler uyarınca, 500.000 ABD Doları tutarında sabit sermaye yatırımına dayalı vatandaşlık talep eden yabancıların vatandaşlık başvuruları, gerekli belgelerle birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yazılı olarak yapılır.
- B-TAŞINMAZ MAL SATIN ALIMI YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞI KAZANMA
Şartları:
1. Taşınmaz mal satışı için; başvuruda bildirilen tutarın belirlenebilmesi amacıyla; Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı değerleme firmaları tarafından Sermaye Piyasası Kurulu değerleme standartlarına uygun bir taşınmaz değerleme raporu hazırlanması gerekmektedir.
2. Taşınmazın piyasa rayiç değerini gösteren değerleme raporundaki bedelin ABD doları cinsinden değeri, tespitin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan efektif satış kuru veya çapraz kurlar üzerinden hesaplanacaktır.
3. Taşınmazı satın alan yabancı; bu taşınmaz malı Türk vatandaşlığının kazanılması amacıyla satın alması sebebiyle 3 yıl süre satmayacağını kabul ve beyan edecektir.
4. Yabancı adına tapu tescili, bütün bu prosedürün tamamlanmasından sonra yapılacaktır.
Yönetmelikte belirtilen tüm şartları yerine getiren yabancı ile birlikte varsa eşi ve 18 yaşın altındaki tüm çocukları Türk vatandaşlığını kazanır ve ömür boyu Türk vatandaşı olarak kalır. Ayrıca sonradan doğacak çocukları da Türk vatandaşı olarak dünyaya gelecektir.